E-mail cím:    Jelszó:   

Ingatlanos dolgok

/ Etikai kódex


ÜZLETI ETIKA AZ INGATLANKÖZVETÍTÉSBEN

Hogyan teszi könnyebbé az etika a mindennapi munkát?

A köztudatban valami olyasmi él az emberek gondolatában az etikáról, hogy az elvont, megfoghatatlan, filozófiai, és elismerésre méltó ugyan, de nincs gyakorlati haszna. A legtöbben azt hiszik, hogy az etikát csupán azért hozták létre, hogy bizottságokat lehessen felállítani, amik felelősségre vonják a bűnösöket, de találkozhatunk olyan elképzeléssel is, mely szerint az ETIKA arra való, hogy a rá való hivatkozással hibáztatgathassunk másokat, mert szerintünk nem tartottak be egy szabályt, ami miatt mi rosszul járunk.

Sorolhatnám a furcsábbnál furcsább elképzeléseket az etika mibenlétéről, de azt hiszem, az lesz a legjobb, ha mindjárt az elején tiszta vizet öntünk a pohárba: az etika nem más, mint viselkedési forma (remélem, figyeltél a szóra: viselkedés, és nem gondolkodás), amelynek némiképp leegyszerűsítve, az a célja, hogy barátokat, és ne ellenségeket gyűjtsünk magunk köré.

Az etikának egyetlen célja van: hogy minden jobban menjen.

Az etikusság nem az érzelemvilágunkban, a szemléletmódunkban nyilvánul meg, hanem a viselkedésünkben, a tetteinkben.

Az üzleti életben az etika létfontosságú tényező.

Az nem üzlet, ha kihasználunk valakit, vagy éppen minket használnak ki. Az üzlet arról szól, hogy mindenki jól jár. Tehát mindenkinek jól megy a dolga. Ez nem azért fontos, mert bármelyikünk is szent volna, hanem azért, mert gondolunk a jövőre. Ez ilyen egyszerű.

Az üzletben senkinek nem jó, ha valaki, aki tisztességesen és jól dolgozik, végül tönkremegy. Ez rossz ómen, és azt jelzi, hogy valami alapvetően hibádzik a területen, ahol működni szeretnénk. Senki sem lehet biztonságban ott, ahol gengszterek aratják le a sikereket.

Na de, miért is bukna el bárki, ha jól dolgozik? Nos, nem azért, mert jól dolgozik.
Aki tönkremegy, azért megy tönkre, mert nem tud valamit. Ez törvényszerű.

Nem tudja, hogy mit kell tennie egy bizonyos helyzetben, vagy ha tudja, nem tudja megtenni – vagy nem tudja, hogyan kell megtenni. Nem tudja, mert nincs elég képessége, vagy csak egyszerűen azt gondolja, hogy nincs hozzá ereje, hogy megcsinálja (ez utóbbit lustaságnak is hívhatnánk). Nem képes megítélni a helyzetet, és nem tud eredményre vezető döntést hozni.

Tehát az etikához nem csak tisztességesség, szakmai kompetencia és a jövőt szem előtt tartó cselekvés szükségeltetik, de
ítélőképesség is kell, hogy a megfelelő pillanatban a lehető legmegfelelőbb döntés alapján a legjobban cselekedjünk.

Ennek az ítélőképességnek a segítésére dolgoznak ki bizonyos közösségek olyan szabályrendszereket, amelynek révén a közösségnek jobban mennek a dolgai. Ezek a szabályok olyan viselkedési mintákat adnak a közösség tagjai számára, amelyek betartásával, az egész csoport javát szolgálják.

Ezek viselkedési minták. Nem feltétlenül erkölcsi normák, nem törvényi előírások. Cselekvési útmutatók, amik nem ütközhetnek sem az erkölcs szabályaival, sem a törvénnyel. Mert, ha ezekkel összeütközésbe kerül a csoport bármely tagja, az veszélyt jelentene az egész közösség számára. Ha az etikai iránymutatás a törvénnyel ütközne, akkor annak hívei rövid úton egy olyan épületben kötnének ki, ahol kicsik a helyiségek, nehéz a magánélet, és erős rácsok vannak az ablakokon.

Az emberi társadalom (és azon belül vagy kívül minden létező és elképzelhető közösség) együttműködésen alapszik. Az ingatlanüzletben tevékenykedő embereknek is össze kell fogniuk, és az együtt dolgozó feleknek közel azonos szakmai színvonalon kell tudniuk végezni a munkájukat.

Pontosan ez az, ami miatt
rendkívül fontos az egységes elvek és eljárások felállítása és bevezetése a szakmai gyakorlatba.

Megvizsgáltam több szabályt és normát. Megfigyeltem a legjobban működő ingatlanosokat, elolvastam azokat a leírásokat, amiket ők magukra nézve kötelező érvényűnek tekintenek. Ezek a minták és szabályok voltak azok, amit nap, mint nap betartanak, és ami alapján végzik munkájukat, és ez az, ami sikerre viszi őket.

Mindazokat, akik vitatják ezeknek a vizsgálatoknak az eredményét, ki kell, hogy ábrándítsam, mert nem egy általam önkényesen kiötlött szabályrendszerrel szállnak vitába, hanem alapvető igazságokon alapuló normákkal.

Egy Etikai Kódex formájában szedtem össze mindezt. Hívhatnánk játékszabályoknak is, de ez az elnevezés talán nem fedné a legpontosabban a lényeget, és nem is vennék sokan elég komolyan. Azonban, akik képesek arra, hogy ezekre a viselkedési szabályokra játékként tekintsenek, sokkal könnyedebben végzik a munkájukat és jobban mennek a dolgok körülöttük.

Most közreadjuk az összegyűjtött anyagot. Mindezt azért, mert ideje végre lefektetni ebben az országban is azokat a sztenderdeket, amik alapján elnyeri az ingatlanközvetítési szakma az őt megillető helyet az emberek értékítéletében.
Egy etikai kódex használatával könnyebbé válik a szakmában dolgozók munkája, és az egymással, egymás mellett élés is zökkenőmentes formát nyerhet.

Olvasd el, alkalmazd a saját munkádban, legyen a legnagyobb hasznod belőle!

Kattints ide, és olvasd el az Etikai Kódexet >>

Valenczi Pál


 


2009. 11. 29. 04:43:31

Kapcsolódó cikkeink

  1. Üzleti etika az ingatlanközvetítésben
  2. ETIKAI KÓDEX

Értékeld!
Teljesen haszontalan 4 csillag Nagyon tanulságos 1 csillag 2 csillag 3 csillag 4 csillag 5 csillag


KOMMENTEK (0)

Még nem kommentált senki, légy Te az első!

Regisztráció és/vagy belépés után Te is hozzászólhatsz.Csúcstechnológia az ingatlanközvetítésben
Ingatlanos dolgok
 
Képzés
 
Esettanulmányok
 
VIP Club
 

 CIKK KERESÉSE


Keresendő szó a címben:


 << vissza a kezdőlapra

 


© 2021 MARKET Home ® | Adatvédelmi elvek | Elérhetőségek